Partydrugs: de ins en outs

Zoek jij wel eens stimulatie door recreatief drugs gebruik? Of probeer je er juist mee te ontspannen? Eén op de vier Nederlanders heeft vóór zijn 21e al eens zijn blik verruimd door gebruik van een stimulerend middel. Dat is veelal wiet of hasj. Vaak wordt het gebruik van de eerste keer als experiment beschouwd. Als daar een prettige ervaring mee wordt opgedaan, wekt dat de nieuwsgierigheid naar andere interessante mogelijkheden op.

Onderschatte effecten van recreatief gebruikrave
Ook bij festivals, nachtclubs of raves wordt veel gebruikt, zoals xtc, lachgas, speed, cocaïne of GHB. Wist je dat de meeste van deze middelen onder de harddrugs vallen? Het overheidsbeleid is relatief mild bij het in bezit hebben van een beperkte hoeveelheid van deze drugs die onder de opiumwet vallen. Dit geeft het idee dat de gevolgen van het gebruik van genoemde middelen wel zal meevallen. De gevolgen van het gebruik worden echter onderschat. Doordat de hersenen pas na het 24e levensjaar zijn uitontwikkeld, geeft dat problemen op latere leeftijd met plannen en organiseren van dagelijkse activiteiten en emotieregulatie.

Als je wilt gebruiken, doe het slim!
Als je toch op een party stimulerend of verdovend bezig wilt zijn, denk daar dan vooraf helder over na. Spreek met je vrienden af hoe te handelen als zij merken dat je ‘anders’ reageert op het gebruikte middel. Maak ook een afspraak wie bij een feest die avond niet gaat gebruiken. Het is goed te beseffen wat de risico’s zijn van het gebruik van middelen. Laat het pilletje altijd controleren.

Waar je rekening mee moet houden bij hasj en wiet
Van hasj (de hars van de plant cannabis) of weed/wiet (gedroogde vrouwelijke 21-5-2012-12-9-cannabis_478bloemtoppen) vermengd met tabak kun je een jointje of stickie roken. Je kunt er ook cake van maken en dit wordt space cake genoemd. Van cannabis kun je ‘flippen’, heftige angstgevoelens krijgen, of neerslachtig worden en vermindert het concentratievermogen. Daarnaast heeft het grote invloed op je slaapritme en je algehele dagritme. Je hersenen blijven door langdurig gebruik van wiet achter in ontwikkeling hetgeen invloed heeft op de concentratie en het geheugen.

Waar op te letten bij XTC gebruik
Xtc komt van het Engelse woord ‘ecstasy’ wat extase betekent. De werkzame stof heet MDMA en zit in pillen met een kroontje, euro of smiley erop. Het gebruik van XTC kan leiden tot veranderingen in de hersenen met aantasting van het geheugen, concentratie en stemming. Daarnaast kan je lichaamstemperatuur zo hoog oplopen dat lichaamsfuncties kunnen uitvallen. De aanrader om veel water te drinken helpt dan niet, omdat vitale lichaamsdelen het water door het uitvallen niet opnemen en je jezelf kan vergiftigen. Drink hooguit 2 glazen water per uur. Ga zo snel mogelijk naar de EHBO, want er is voor oververhitting geen behandeling wel het risico op overlijden. Ga in ieder geval naar een koele ruimte, doe kledingstukken uit (zet je pet af!) en ga niet in de zon zitten.
drugs1
Wat doet GHB?
GHB staat op de lijst van verboden middelen in de opiumwet. Het is een mengsel van chemische stoffen en van oorsprong een narcosemiddel. Het wordt in vloeibare vorm aangeboden en meestal vermengd met een drankje. Je voelt je ontspannen, sloom of slaperig. Angsten en remmingen worden minder waardoor de wereld aan je voeten ligt. Het is een zeer sterk verslavend middel door de tolerantie. Door de ontremming doe je misschien wel dingen waar je laten spijt van krijgt, zoals op het seksuele vlak. Het stokt de ademhaling en leidt tot bewusteloosheid.

Denk van te voren na over de voors en tegens!think
De gevolgen van middelengebruik zie je pas als je er helder over kunt nadenken. Het kan je een oppeppend gevoel geven, vermoeidheid en eetlust verdwijnen, ontspanningsgevoel neemt toe en contacten worden een stuk ‘anders’. De nadelen kunnen zijn: lusteloosheid, neerslachtigheid, afhankelijkheid, verheviging van angstgevoelens, sociaal isolement, afname van concentratievermogen, geheugenverlies en somatische klachten in de toekomst.
Kortom, denk helder na alvorens te stimuleren!

Advies nodig?
Heb het twijfels over je drugsgebruik? Heb je het idee dat je wellicht afhankelijk bent geworden van de middelen die je gebruikt? Of beïnvloedt het je functioneren? Kom dan eens naar het open spreekuur van de studentenpsychologen. Ook kun je contact opnemen met de Brijderstichting. Daarnaast geeft de site www.drugsinfoteam.nl veel voorlichting over het gebruik en de risico’s. Je kunt daar ook je vraag stellen of jeaanmelden voor anoniem online hulp.

Auteur: Emile Dingjan

This entry was posted in Studentenleven and tagged , , . Bookmark the permalink.