Geestverruimend studeren?

Studeren aan de universiteit is voor veel studenten uitdagend en spannend. Je hebt een bewuste keuze gemaakt om aan een studie te beginnen. Je eigen motivatie is al voldoende om met enthousiasme te starten. Het op kamers gaan, kan je leven verrijken en je doet daarmee nieuwe ervaringen op. Het contact met huisgenoten en andere studenten is verfrissend en kan je daarmee een gevoel van vrijheid en zelfstandigheid geven. Het geeft je als het ware vleugels.

Uitdagingen van het studeren
Succesvol studeren wil iedere student. Bij de aanvang van het nieuwe collegejaar heb je er zin in. Je gaat vol goede moed naar de colleges en je neemt je voor bij alle werkgroepen aanwezig te zijn. Bij de studentenvereniging voel je je thuis en geaccepteerd. Het idee van tentamens maken ligt nog ver voor je. Toch komt er een moment dat er gepresteerd moet worden. De paniek kan toeslaan als je beseft dat het toch wel meer studiestof is dan in het voortgezet onderwijs gebruikelijk was.

Stimulerende middelen als antwoord op studieproblemen
Veel studenten gebruiken om goed te kunnen studeren of om hun aandacht bij de la-sci-teens-adhd-study-drugs-20130521-001studiestof te houden energy drankjes, cafeïne door veel koffie te drinken of sigaretten te roken. Je denkt dat het je stimuleert om tot studiesucces te komen.
Misschien heb je de ervaring vanuit het verleden dat je door het roken van een jointje rustiger werd. In veel gevallen werkt het ontspannend en daarmee verdovend voor allerlei activiteiten.
Naast het roken van een jointje zijn er andere middelen zoals paddo’s om je geest open te stellen voor het opdoen van ervaringen. Het kan zijn dat je door deze ervaringen gestimuleerd wordt nog een keer geestverruimend te experimenteren.

Wanneer dit soort middelen problematisch worden
Als je bemerkt dat daardoor bepaalde problemen er tijdelijk niet meer zijn, loop je het risico geestelijk en lichamelijk afhankelijk te worden en schiet het zijn doel van een ontspanningsmiddel voorbij.
Als je merkt dat je spanningen kwijt raakt door een middel in te zetten, ga dan aan de slag om je probleem op te lossen. Wees ook kritisch naar jezelf door je af te vragen wat je er zelf van vindt en in welke mate je meent iets nodig te hebben. Durf aan jezelf te vragen hoe je in het gebruik sta. Zoek gezonde manieren om spanningen te verminderen zoals sporten en mindfulness.

Advies nodig?
Als je toch geestverruimend met je studiestof om wilt gaan, maar het gebruik van middelen de overhand krijgt, neem dan met ons contact op om te kijken hoe je anders met problemen kunt omgaan. Studenten aan de universiteit Leiden kunnen iedere weekdag langskomen op het open spreekuur van de studentenpsychologen of een een mail sturen naar psychologen@sea.leidenuniv.nl (desnoods anoniem).
Ook kun je contact opnemen met de Brijderstichting. Daarnaast geeft de site www.drugsinfoteam.nl veel voorlichting over het gebruik en de risico’s. Je kunt daar ook je vraag stellen. Je kunt je daar ook aanmelden voor anoniem online hulp.

Auteur: Emile Dingjan

This entry was posted in Studentenleven and tagged , . Bookmark the permalink.