Oplossingsgericht studeren

memory-techniques-for-studyingSoms gaat studeren niet helemaal zoals je wilt. Misschien ondervindt je spanning, heb je last van uitstelgedrag of speelt faalangst je parten. Vaak merk je dan dat je wel door hebt wat er allemaal niet goed gaat, maar dat de focus daarop nou bepaald niet tot oplossingen leidt.

Een manier om een dergelijk probleem te doorbreken, is deze oplossingsgericht te benaderen. Je hoeft dan niet uitgebreid stil te staan bij het probleem, maar je gaat juist op zoek naar de oplossing. In plaats van steeds te kijken naar wat je niet meer wilt, kijk je vooruit naar wat je juist wel wilt! Wat het mooie is van de oplossingsgerichte benadering: jij bent zelf de expert op het gebied van je eigen leven en dus ook je studie!

Dit blogartikel is voor jou bedoeld als je graag wilt veranderen en er zelf iets aan wilt doen. De volgende stappen helpen jou om oplossingsgericht met je studie aan de slag te gaan.

Stap 1: Hoe ziet jouw wonderstudiedag eruit?creative_solutions

Stel je eens voor dat je vanavond gaat slapen. En terwijl jij heerlijk ligt te slapen, gebeurt er een wonder. Dat wonder is dat jouw studieproblemen zijn verdwenen als sneeuw voor de zon. Maar omdat je slaapt, weet je dat niet. Wat is er morgenochtend het eerste waardoor je merkt dat er iets ten positieve is veranderd? Wat doe je anders? Andere vragen om te bepalen waar je heen wilt met dit thema, zijn de volgende:

  • Wat is je doel?
  • Hoe ziet je gewenste studiedag eruit?
  • Hoe zou je willen studeren?
  • Hoe zou je dan denken over de studie en over jezelf?
  • Wat zou studiegenoten opvallen na deze verandering in jou?
  • Waaraan zou je merken dat je genoeg had gedaan om je probleem op te lossen?

Schrijf voor jezelf de antwoorden op al deze vragen eens op. Let er daarbij op dat je steeds verwoordt wat je wel wilt en maak het heel concreet.

Stap twee: op zoek naar uitzonderingen.

solutionsDe tweede stap is te kijken wanneer er al uitzonderingen zijn op jouw probleem. Alles is altijd in veranderingen en ook problemen zijn niet altijd precies hetzelfde. Er zullen momenten zijn dat het al wat beter gaat. Kijk dus eens wanneer er uitzonderingen zijn of waren. Ze kunnen soms zomaar plaatsvinden, maar vaak heb je bij de uitzonderingen zelf iets anders gedaan. Hou de komende tijd iedere dag bij wat er beter gaat, wanneer er uitzonderingen zijn en wat jij dan anders doet.

Deze vormen de uitgangspunten van oplossingsgericht studeren. Frederike Bannink zegt dat in Gelukkig zijn en geluk hebben als volgt:

Als iets (beter) werkt, ga daar dan mee door en doe er meer van. Als iets niet werkt, doe dan iets anders.

Stap 3: Waar zit je op een schaal van 10 tot 0?

Als jouw wonderstudiedag een 10 is en je slechtste studiedag ooit een 0, waar zit je dan nu? En, nog belangrijker: Hoe lukt het je op dat cijfer te zitten? Wat maakt dat het niet lager is? Ook deze vraag helpt te kijken naar wat er al goed gaat.

De vraag is vervolgens op welk cijfer je wilt zitten. Hoe zou je nu een cijfer hoger kunnen Discover-Your-Strengthskomen?

Stap vier: Sterke kanten onderzoeken en inzetten.

Je hebt nu een idee van jouw doel, van de uitzonderingen die er al zijn en waar je zit ten opzichte van dit doel. Van hieruit kun je uitbouwen. Daarbij helpt het enorm om te kijken naar je krachten en kwaliteiten. Kijk de komende tijd dus naar wat er allemaal goed gaat en onderzoek hoe je dit uit kunt breiden. Schrijf op wat er goed gaat en waarom. Zo krijg je steeds meer zicht op je krachten en kwaliteiten en kun je deze bewust in gaan zetten!

De studentenpsychologen kunnen je natuurlijk ook helpen jouw problemen oplossingsgericht op te pakken!

 

Lees meer over oplossingsgericht werken in “Gelukkig zijn en geluk hebben” van Frederike Bannink.

 

 

This entry was posted in Goed studeren, Studieproblemen and tagged , , , . Bookmark the permalink.