Mindmappen, een slimme aanpak

Wil jij actiever studeren met meer overzicht? Dan is mindmappen wat voor jou. Mindmappen is een visuele techniek om je gedachten en informatie te structuren en te organiseren. Door het gebruik van kleuren, afbeeldingen, lijnen en sleutelwoorden kun je informatie beter onthouden. Daarnaast kun je makkelijker onderscheid maken tussen de hoofd- en bijzaken van de stof, bespaart het je tijd omdat je alleen sleutelwoorden noteert en is het vooral leuk om op deze manier met de stof te werken. Uiteraard heb ik voor het maken van deze tekst ook eerst een mindmap gemaakt:

Basisregels van het mindmappen!

 • Het onderwerp van je mindmap zet je in het midden van je papier vergezeld van een plaatje. Dit plaatje helpt je om de informatie makkelijker te herinneren. Het onderwerp is het centrale idee en is vergelijkbaar met de titel van een boek.
 • Hoofd- en subtakken. Bij een mindmap wordt alle informatie op hoofdtakken of zijtakken geschreven. De hoofdtakken sluiten direct aan op het centrale idee en bevatten de hoofdthema’s van een mindmap. De hoofdtakken zijn vergelijkbaar met de hoofdstukken van een boek. Subtakken bevatten de onder- en detailinformatie van de mindmap. Let op wanneer een tak een subtak maakt, dan sluit deze op de achterkant van de tak aan (zie afbeelding).
 • Sleutelwoorden in plaats van zinnen. Dit is een belangrijk verschil met traditionele aantekeningen waarbij vaak hele zinnen worden gebruikt. Wist je dat je brein helemaal niet denkt in termen van zinnen? Weet jij nog één zin te herinneren uit een boek dat je onlangs hebt gelezen?
  Een sleutelwoord is een speciaal gekozen woord dat dient als een uniek referentiepunt voor wat je wilt onthouden. Een sleutelwoord wordt nog krachtiger als ze worden vervangen of vergezeld worden door sleutelafbeeldingen. Op deze manier worden beide hersenhelften gestimuleerd waardoor het makkelijker is om de informatie te onthouden. Zo is de linkerhelft vooral bezig met het verwerken van logische, rationele, analytische en lineaire informatie terwijl de rechterhersenhelft vooral werkt met beelden, kleuren, fantasie, ruimtelijk inzicht en intuïtie.
 • Visuele elementen. Het mindmappen werkt met de volgende grafische elementen:
  Kleuren.
  Elke hoofdtak en de subtakken die daaraan hangen worden in één kleur getekend. Dit is effectief bij het voor een snel visueel onderscheid tussen de thema’s. Gebruik minimaal drie kleuren in je mindmap (zie afbeelding).
  Symbolen.
  Een symbool kun je toevoegen ter verduidelijking van een sleutelwoord of je kunt het symbool op een eigen tak plaatsen. Vaak gebruikte symbolen zijn  = voordelen,  =nadelen, ↑ = neemt toe of ↓= neemt af, ◘ = bron. Door de visuele vorm vallen de symbolen sneller op ten opzichte van de geschreven tekst. Ook voegen ze extra betekenis toe.
  Afbeeldingen.
  Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Clichés zijn vaak raak.
  Kaders.
  Takken die je extra belangrijk vindt kun je met gebruik van kaders of wolken accentueren.
  Pijlen.
  Bij het maken van een mindmap kan het voorkomen dat op verschillende takken, rondom het centrale idee, dezelfde informatie staat geschreven. Dit is helemaal niet erg. Het wordt aangeraden om deze takken met behulp van pijlen met elkaar te verbinden. Dit geeft juist nieuwe inzichten en laat visueel zien welke onderwerpen met elkaar te maken hebben.

Mindmappen is zeer effectief voor het schrijven van artikelen, scripties, essays, en sollicitatiebrieven. Daarnaast werkt het goed als spiekbrief voor voordrachten en presentaties, het maken van aantekeningen van colleges of vergaderingen en –last but not least- het maken van uittreksel van studiestof.

Studeer je aan Universiteit Leiden en wil je meer weten over het gebruik, de geschiedenis van het mindmappen of mindmapsofware meld je dan aan voor de workshop Mindmapping  of lees het boek “Mindmappen voor Dummies” van Florian Rustler. Mindmappen wordt ook topgepast in de handige studietool efacqt. 

Geschreven door Hester Moinat, studentenpsycholoog Universiteit Leiden,

This entry was posted in Goed studeren and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Mindmappen, een slimme aanpak

 1. Pingback: Actief studeren: aantekeningen maken | Studietips Universiteit Leiden

Comments are closed.