Studieflow

Flow is hip. Er is zelfs een magazine met deze titel. Maar wat is flow eigenlijk?

Flow is een optimale mentale toestand waarin je helemaal opgaat in datgene wat je aan het doen bent. Je hebt dan een sterke focus, bent erg betrokken bij wat je doet en bent er heel actief mee bezig. Andere kenmerken van flow zijn:

  • een duidelijk doelflow
  • doelgerichtheid en concentratie
  • verlies van besef van tijd en van jezelf
  • falen en succes worden direct ervaren en dit zorgt voor snelle bijsturing
  • de taak is uitdagend maar haalbaar
  • een gevoel van persoonlijke controle over de activiteit

flow2Het begrip flow is onderzocht door Mihaly Csikszentmihalyi. Mensen die veel flow ervoeren waren volgens hem gemotiveerd door de activiteiten zelf en niet zozeer door een beloning op lange termijn.

Studenten die geïnteresseerd zijn in hun vak, kunnen dus sneller flow ervaren. Wat betekent dit voor jouw motivatie? Ben je geïnteresseerd in je vak of ben je op een punt gekomen dat je vooral je papiertje wil halen? In dat laatste geval is het lastig flow te ervaren.

Niettemin kun je dingen doen om bij te dragen aan de kans in de flow te raken:

  1. Houd de aankomende 2 weken eens bij welke momenten er voldeden aan de kenmerken van flow. Was je bezig met je studie, een hobby of iets anders? Wat maakte dat je je helemaal in je element voelde?
  2. Kijk vervolgens naar de gemene deler van die momenten; welke vaardigheden en uitdagingen leveren jou het meeste plezier op?
  3. Welke van deze punten komen terug in je huidige, vakken en studietaken? Het is overigens goed te beseffen dat geen enkele studie altijd flow geeft. Het is al fijn als het van tijd tot tijd gebeurt.
  4. Welke punten uit je Flow zou je in je studie (meer) toe kunnen toe passen, zodat je daar je mogelijkheden op Flow kunt vergroten?d48c784b6196e66b1a549a1fa387e8fb
  5. Heb je wel eens gemediteerd? Als je mediteert, kun je makkelijker flow ervaren. Dit heeft ermee te maken dat meditatie je helpt je focus te versterken en echt in het moment te zijn. Je kunt eens kennismaken met meditatietechnieken uit de mindfulness.
  6. Maak een lijstje van de zaken die binnen je studie en het studeren voor jou werken en hoe je deze uit kunt breiden.

Gebruikte bron: Positieve psychologie in de praktijk van Frederike Bannink.

This entry was posted in Goed studeren and tagged , , . Bookmark the permalink.