Tentamensvrees? Een paar tips…

 

Tentamens zijn voor iedereen spannend en inspannend.
Als je tentamens hebt is het dan ook heel normaal je nerveus of misschien zelfs wat gestresst te voelen. Deze spanning vooraf en of tijdens het tentamen maakt je meestal extra alert en helpt je om een goede prestatie neer te zetten. In sommige gevallen loopt de stress echter zo hoog op dat je het idee kan hebben dat het je prestatie negatief gaat beïnvloeden. We spreken dan over tentamenvrees. Hoe zorg je er nu voor dat je je tentamens met meer vertrouwen tegemoet kunt zien?

 

1. Bereid je tentamens goed voor. Studeer actief (zie ook de blog over leren studeren) en studeer strategisch. Dit laatste wil zeggen: stem het studeren af op de eisen voor je tentamen. In colleges hoor je wat de docent belangrijk vindt en wat ongetwijfeld op het tentamen gevraagd zal worden. Verdeel je tijd goed tussen je studieactiviteiten en overige activiteiten (zie ook de blog over timemanagement) en zorg dat je op tijd klaar bent met de studiestof.

2. Bepaal je tentamenstrategie. Weet hoe je het beste multiple choice-examens, open vragen en mondelinge examens kunt afleggen (binnenkort meer informatie daarover in deze blog).

3. Verdeel de tijd op het examen en pauzeer af en toe om even uit te rusten. Durf dit aan, want het voorkomt dat je gaat haasten.

4. Lees de vragen zorgvuldig en geef volledige antwoorden. Angst brengt studenten ertoe om het examen maar af te raffelen, want dan is het maar voorbij. Als je op het examen ‘geblokkerd’ raakt ga dan verder met iets anders of pauzeer even. Blokkeren / black out is niet meer dan dat kennis tijdelijk niet toegankelijk is. Hoe harder je dan zoekt, des te moeilijker wordt het. Zakken voor examens is vaak het gevolg van alle aandacht geven aan hinderlijke gedachten, slordig lezen en onvolledig beantwoorden van vragen.

Last van hardnekkige tentamenvrees? Kom dan naar de workshop Tentamenzelfvertrouwen 

This entry was posted in Tentamentips. Bookmark the permalink.

Leave a Reply