Mindfulness als antwoord op studiestress en faalangst

Mindfulness is een techniek om anders om te gaan met storende gedachten. Je kunt dit als student inzetten als je onzeker bent en twijfels of je jouw studie wel aankunt.

Mindfulness is ondertussen een bekend begrip. In veel populaire tijdschriften komt het aan bod. Het word toegepast bij depressie en angst, maar is ook prima om studiestress aan te pakken. De principes van Mindfulness vinden hun oorsprong in het boeddhisme. Dat klinkt zweveriger dan het is, de werkzaamheid is ondertussen effectief gebleken in veel wetenschappelijke onderzoeken.

Studiestress en faalangst hebben alles te maken met de gedachten die over de studie en prestatiesituaties in je hoofd rondgaan. Hoewel een beetjes spanning voor een tentamen juist wel goed is en je scherp houdt, leidt sterke spanning vaak tot een hoop negatieve gedachten. Je innerlijke stem zegt dan dat het je niet gaat lukken.

Hoe kan mindfulness je helpen in zo’n situatie? Mindfulness leert je om gedachten te laten komen en weer gaan. Of ze nu positief of negatief zijn. Waar je als je piekert helemaal wordt meegezogen in je gedachten en via allerlei associaties van de ene iin de andere piekergedachte terechtkomt, neem je ze waar van een afstand bij de beoefening van mindfulness. Dit helpt je om je gedachten te onderzoeken, er vragen bij te stellen. Is het wel echt zo dat ik het niet kan? Het gaat niet om concentratie op de negatieve gedachten maar om bewustwording van het hier en nu, van alle gedachten die spontaan opkomen. En die, dat is één van leeraspecten, ook weer vanzelf verdwijnen. Er is geen noodzaak een probleem meteen op te lossen, de attitude is om de gedachten toe te laten, ervaren en loslaten.

Het effect hiervan is dat je meer in het hier en nu leert zijn, zonder gepieker over falen uit het verleden of angst voor falen in de toekomst. Ook krijg je een relativerender, vriendelijker kijk op jezelf en de wereld. Negatieve gedachten worden daardoor beter hanteerbaar en nemen vaak ook af.

Zelf aan de slag met mindfulness? De studentenpsychologen geven voor studenten van de Universiteit Leiden met enige regelmaat de training “Relax and reduce your studystress”. Ook is het mogelijk zelf aan de slag te gaan met mindfulnessoefeningen. Lees er meer over en doe de oefeningen.

This entry was posted in Persoonlijke ontwikkeling, Studieproblemen, Tentamentips and tagged , , , . Bookmark the permalink.