Hoe pak jij jouw studie aan? Heb jij studiegewoonten die leiden tot succes?
Mensen zijn gewoontedieren. Sommige gewoonten werken erg goed. Denk maar eens aan de gewoonte je tanden te poetsen voordat je gaat slapen. Andere gewoonten kunnen juist erg onhandig zijn.
Iedere mens is gewend om te leren. Vanaf de geboorte maken we ons dingen eigen. Vaak heb je gedurende de lagere en middelbare school allerlei gewoonten aangeleerd rond studeren.
De kunst is te onderzoeken of jouw studiegewoonten effectief zijn. Als je merkt dat dit niet het geval is, wordt het tijd om nieuwe gewoonten aan te leren.
Het aanleren van nieuwe gewoonten kost wel even moeite. Omdat gewoonten zo ingesleten zijn, dat we ze vrij onbewust doen, is het makkelijk er ook weer in te vervallen. Een nieuwe gewoonte leer je door heel bewust ander gedrag aan te leren en dit een tijd lang vol te houden. Na verloop van tijd kan het dan voldoende inslijten om een nieuwe gewoonte te worden.
Voorbeelden van ineffectieve studiegewoonten:
- Te laat beginnen aan de voorbereiding van tentamen
- Inefficiënte tijdindeling
- Te gedetailleerd en langzaam studeren
- Te oppervlakkig en globaal studeren
- Passief boven de boeken hangen
- Altijd alles op dezelfde wijze bestuderen
- Veel afgeleid zijn ofwel concentratiemoeilijkheden
- Niet gemotiveerd studeren
Wanneer je weet wat er niet werkt, kun je dit gaan vervangen door gewoonten die wel werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: